J. RICHTER: Zákonník práce bude štandardný a európsky, takisto posilní odborárov

17.07.2012 Bratislava

Bratislava 17. júla (TASR) - Výsledkom 100-dňového pôsobenia nového vedenia na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR je podľa šéfa rezortu Jána Richtera (Smer-SD) sociálny zmier. Ten mali zabezpečiť prijaté rozhodnutia rezortu a sociálne riešenia. "Opatrenia, ktoré sme pripravili, posilňujú sociálno-ekonomickú situáciu ľudí," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Richter. Rezort práce je podľa neho v súčasnosti pevnou súčasťou vládnej politiky.
Okrem pripravovaných zmien v rôznych sociálnych zákonoch pracuje ministerstvo aj na novele Zákonníka práce. Ten by mal začať platiť od 1. januára 2013, čo mu podľa štátneho tajomníka rezortu práce Branislava Ondruša (Smer-SD) dáva veľkú výhodu z pohľadu stability, ktorá je dôležitá pre zamestnávateľov. Je tu totiž priestor na to, aby zákonník platil v nezmenenej podobe minimálne do konca volebného obdobia.
Tak ako v minulosti aj v súčasnosti má novelizácia zákona práce podľa Richtera ideologický náboj a postoj zamestnávateľov je vyostrený. Pritom už teraz je jasné, v ktorých veciach je v rámci vyjednávania zhoda a kde existuje rozpor. Upozornil však, že zákonník by nikdy nemal brzdiť podnikanie na Slovensku, čo mu vyčítajú reprezentanti zamestnávateľov.
Ako Richter dnes vyhlásil, Zákonník práce by mal v prvom rade chrániť záujmy zamestnanca, pričom zvýšené nároky zo strany zamestnávateľov na svojich pracovníkov by sa do zákona premietnuť nemali. Naopak, Richter chce posilniť postavenie odborárov. "Zákon bude úplne štandardný, európsky," podotkol minister.
Podľa Ondruša nie je pravdivé tvrdenie, že Zákonník práce vytvára alebo likviduje pracovné miesta. "Musím skonštatovať, že Republiková únia zamestnávateľov sa hlboko mýli, keď tvrdí, že Zákonník práce bude mať negatívny vplyv na zamestnávateľov a zamestnanosť," uviedol Ondruš. Zákonník podľa neho zamestnávateľom pomôže, pretože spokojný zamestnanec je viac motivovaný a aj jeho produktivita práce je vyššia.
 

Vyberte región